Ento.Farm richt zich met initiatief Ento Ei op duurzame ketensamenwerking


Bewuste consument verwacht circulair ondernemen van food bedrijven
zie Insights ABN/AMRO

Stelt u zich eens voor: een legkippenhouder die voor zijn kippen insecten als hoogwaardig oerdieet en natuurlijke bestrijders tegen plagen heeft ingezet , door hem zelf gekweekt op natuurlijke reststromen afkomstig van de afnemers van zijn eieren zoals horeca-  en cateringbedrijven.
Is dat niet het toppunt van circulariteit? Ja dat is het en het is niet eens dagdromerij, want het is een van de unieke concepten van reststroombenutting waar de start-up Ento Farm de markt mee gaat bestormen.

Ento Ei, duurzaam, smakelijk en kerngezond
Het Ento Ei is afkomstig van vrije uitloopkippen die worden bijgevoerd met hun oerdieet uit de natuur: insecten. In de natuur scharrelen kippen bij voorkeur in de grond op zoek naar eetbare zaden maar vooral ook levende insecten. De kippen, van nature jagers, voelen zich heerlijk in hun natuurlijke rol en leggen hierdoor dankbaar betere eieren die ook nog eens lekkerder smaken.

Kerngezond
Insecten bevatten essentiële aminozuren, vitaminen, mineralen, vetten en zelfs ontstekingsremmende stoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Door het voeren van de insecten aan de kippen heeft dit een positief effect op de kwaliteit van de eieren.

Welzijn
Het bijvoeren van insecten is mede interessant met het oog op het naderende snavel  behandelverbod per september 2018. De kippen zijn door het zoeken en pikken naar larven langer met eten bezig, waardoor de kans op ongewenst gedrag zoals verenpikken afneemt.

Gifvrij
Ook voor de bestrijding van plagen zoals bloedluis en stalvliegen bij de kippen worden insecten als natuurlijke bestrijders ingezet. Alle protocollen en procedures zijn erop gericht om 100% vrij van chemicaliën te bestrijden waarbij er strenge controles worden gehanteerd.

Sojavrij
Door insecten als alternatief voor soja te gebruiken in de voeding van de kippen, wordt het voer vrij van soja, vismeel en palmkernolie gemaakt. De insecten worden lokaal geweekt  en er hoeft dus geen soja meer te worden geïmporteerd van de andere kant van de wereld. Insecten zijn hiermee een duurzamere diervoedergrondstof.

Natuurlijke weerstand/Antibioticareductie
De insecten bevatten van nature chitine, hiervan is bekend dat de anti bacteriële werking de weerstand en gezondheid van de kippen vergroten.

Verminderde ammoniakuitstoot
Bijvoeren van insecten geeft een drogere mest in de stal met minder ammoniakuitstoot.

Circulair
De voeder insecten worden “in eigen huis” gekweekt op hoogwaardige reststromen zoals veilige plantaardige voeding van partijen die ook de ento eieren afnemen (b.v. horeca- en cateringbedrijven). Logistiek kan er op deze manier een gemakkelijke wisselwerking plaatsvinden en ontstaat er een duurzame circulaire voedselketen.

Ketenpartners Ento Ei
Ketenpartners die onderdeel uitmaken van het Ento Ei concept kunnen met deze vorm  van reststroombenutting hun klimaat- en milieudoelstellingen aanscherpen. Op het moment dat Ento Ei officieel wordt gelanceerd zullen de deelnemende partijen op de website EntoEi.nl worden vermeld en kan de consument bewust op deze ondernemingen selecteren.

————————————————————————————————————————————–
Interesse om ketenpartner te worden? Meer info?

Wij zijn voortdurend op zoek naar bedrijven die circulariteit hoog in het vaandel hebben staan en mogelijk met ons willen samenwerken.  Insecten op het menu  van kippen die lokaal en op reststromen  worden geteeld , biedt een aantal voordelen:  het milieu wordt gespaard, de biodiversiteit behouden, de ecologische voetafdruk wordt verkleind en de consument krijgt een kerngezond ei. De prijs voor afname van de eieren is hoger dan gemiddeld maar kan eenvoudig worden doorberekend aan de bewuste consument.  Uit onderzoek is gebleken dat hiervoor inmiddels voldoende draagvlak in de samenleving bestaat, mits kan worden aangetoond dat  de eieren verantwoord zijn geproduceerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Mulder via 06-14796322 /  info@ento.farm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *